Stärk din hälsa med NOW FoodsHandla

Schampo utan sulfater, alltid rent hår utan de starka kemikalierna

Julie Bollaart

What are sulphates and why are sulphates bad?

Sulfater. Vad gör det och vad är egentligen sulfater? Du inser ofta inte ens att du använder schampo eller andra kosmetika som innehåller sulfater. Sulfater finns i nästan alla vanliga schampon. Du hittar bara sulfatfritt schampo från märken som producerar schampon av högre kvalitet.

Allt om sulfater

Sulfater. De kan vara farliga och torka ut hårbotten. Sulfater stör också hårväxten. De tar bort naturliga oljor och är också dåliga för miljön. Men vad är sulfater, varför är de så dåliga för dig och vilka är alternativen till dem?

Du vet att sulfater är det ämne som får ditt schampo att löddra så fint (skummedel). En egenskap hos sulfater är deras renande funktion. Av denna anledning används de även i tvättmedel och tandkräm. Det är därför människor har svårt att vänja sig vid schampo utan sulfater; dessa schampon löddrar mindre och är mycket tjockare, vilket ger dig en känsla av att du inte rengör håret ordentligt. Inget kunde vara längre från sanningen!

Sulfater, vilka typer finns det?

"Sulphates" är en samlingsterm för fyra typer av rengöringsmedel med ingredienser som natriumlaurylsulfat eller ammoniumlaurylsulfat. De fyra städarna är SLS, SLES, ALS OCH ALES. SLS är den mest kända, varför fler och fler söker schampo utan SLS.

Varför är sulfater dåliga för ditt hår?

Det finns olika typer av sulfater. Skillnaden ligger i vilken förening de bildar. Vi listar några sulfater för dig nedan.

 • Sodium laureth sulphate (SLS) och natriumlaurylsulfat (SLES). Dessa används ofta som skummedel i kosmetika och personliga hygienprodukter.
 • Ammoniumlauretsulfat och ammoniumlaurylsulfat. Dessa används även som skummedel i kosmetika och personliga hygienprodukter.
 • Magnesiumsulfat (Epsom salt). Denna form används ofta som badsalt eller laxermedel.
 • Kopparsulfat används ofta som svampmedel i jordbruket.
 • Zinksulfat. Denna form används som svampmedel och herbicid i jordbruket.
 • Natriumkarbonat är också känt som läsk eller tvättpulver. Natriumkarbonat används ofta som rengöringsmedel och buffertmedel i kosmetika och personliga hygienprodukter.

Den renande funktionen av sulfater är hård för din hårbotten. Ditt hår blir rent, men faktiskt för rent. Ett schampo med sulfat renar också naturliga oljor, även känd som talg eller talg. Talg håller hårbotten och ditt hår smidigt. Denna naturliga olja skyddar även mot yttre påverkan. Sulfater har en irriterande effekt på din hårbotten och kan störa hårväxten.

En biprodukt av sulfat är dioxan. Forskare misstänker att detta ämne är starkt kopplat till cancer, men representativa bevis har ännu inte hittats för detta.

För- och nackdelar med sulfater

Fördelar:

 • Rengör
 • Skum
 • Billigare
 • Eliminerar fett
 • Sprids lätt

Nackdelar:

 • Irriterar huden
 • Skadar miljön
 • Torkar ut håret
 • Starkt förknippad med cancer

Var finns sulfater?

Ingredienserna SLS och SLES finns oftast i personliga produkter och rengöringsprodukter som:

 • Flytande tvål
 • Schampon
 • Tvättpulver
 • Diskmedel
 • Tandkräm
 • Badbomber

Mängden SLS och SLES i en produkt beror på tillverkaren. Det kan variera från små mängder till nästan 50 procent av produkten.

Vissa sulfater förekommer naturligt och finns i vatten. Tillsammans med andra salter och mineraler bidrar de till att förbättra smaken av dricksvatten. Andra finns i gödningsmedel, fungicider och bekämpningsmedel.

Hur vet du om det finns sulfater i ditt schampo?

Hur känner man igen sulfater? Sulfater är kända för sin skummande effekt. Ett schampo utan sulfater skummar (nästan) inte. Du undrar säkert för första gången om schampot renar tillräckligt och gör vad det ska göra. Oroa dig inte, innan du vet ordet av kommer du att vara självsäker och bristen på lödder spelar ingen roll för dig.

Är parabener också skadliga?

Parabener är konserveringsmedel som ofta finns i kosmetika, såsom krämer, lotioner, schampon och smink. Parabener hjälper till att förlänga hållbarheten för dessa produkter. Studier visar att vissa parabener kan tas upp i huden och även i blodet. Det finns farhågor om att dessa kan orsaka bröstcancer. Det finns ännu inga bekräftade bevis för att parabener är skadliga för hälsan. Ändå går många företag mot att producera parabenfria kosmetika. Vissa produkter använder lägre koncentrationer av parabener i sina produkter som ett resultat.

Vad är sulfater och varför är sulfater dåliga?

Vilka är de bästa schampona utan sulfater?

Du kanske undrar varför tillverkare använder sulfater om de inte är säkra. Svaret är enkelt: sulfater är billiga och de fungerar. Ett alternativ är natriumlaurylsvavelacetat. Den engelska förkortningen är SLSA, men detta ämne är inte ett sulfat och är inte lika farligt som sulfater. Schampon som innehåller natriumlaurylsvavelacetat torkar inte ut hårbotten och är vattenlösliga, så de är inte skadliga för miljön. Det är en dyrare ingrediens, så den finns bara i schampon av bättre kvalitet. Vill du köpa sulfatfritt schampo? Det här är våra bästa schampon utan sulfater.

DS Laboratories Revita Schampo

DS Laboratories Revita schampo mot håravfall

Vill du använda ett sulfatfritt schampo och samtidigt öka din hårväxt? Då ärDS Laboratories Revita Shampoo mot håravfall ett bra val. Detta är ett professionellt schampo utan kemikalier, inga sulfater, inga silikoner och flera naturliga ingredienser som stimulerar hårväxten.

DS Laboratories Nia Schampo

DS Laboratories Nia Herstructurering schampo

För män och kvinnor som lider av torrt, burrigt och/eller skadat hår har vi DS Laboratories Nia Shampoo . Detta är ytterligare ett schampo utan SLS, parabener och silikoner och innehåller en speciell omstruktureringsformel för att reparera skadat hår och lämna det strålande.

DS Laboratories Radia Schampo

DS Laboratories Radia schampo

DS Laboratories Radia Shampoo är idealiskt för män och kvinnor som har känslig hårbotten. Schampot har en djuprengörande effekt och ser till att inga rester från till exempel stylingprodukter blir kvar i hårbotten. Gå för detta sulfatfria schampo om du lider av inflammationer, eksem och psoriasis i hårbotten.

OASE Hårförtjockningsschampo

OASE Hair Thickening Shampoo för stimulering av hårväxt

OASE Hair Thickening Shampoo är det mest effektiva schampot som stimulerar hårväxten. Dess 13 aktiva hårväxtstimulerande ingredienser ger näring och lugnar hårbotten. Dessutom är schampot effektivt mot mjäll och lägger grunden för en hälsosam hårväxt.OASE Hair Thickening Shampoo passar varje man och kvinna som söker en effektiv behandling mot för tidigt håravfall eller helt enkelt för att du vill ha tjockare och friskare hår.

Meu Cacho Minha Vida schampo

Sulfatfritt schampo för lockar Lola Cosmetics

Att välja det bästa sulfatfria schampot för dina lockar är inte lätt. Med Meu Cacho Minha Vida-schampot från det brasilianska märket Lola Cosmetics tar din sökning ett slut. Definierade krusfria lockar på nolltid. Kolla också in de andra sulfatfria hårvårdsprodukterna i det här sortimentet. På så sätt blir du snäll mot dina lockar och miljön.

OLAPLEX Bond Maintenance Shampoo nr 4

OLAPLEX schampo nr 4 sulfatfritt

OLAPLEX Bond Maintenance No. 4-schampot från det välkända OLAPLEX-märket skyddar och reparerar skadat hår, kluvna toppar och frizz genom att återansluta brutna bindningar. Allt detta utan sulfater. Kolla även in OLAPLEX andra hårreparationsprodukter i vårt sortiment. Så du kan reparera dina skadade lås på nolltid.

Moroccanoil Blonde Perfecting Purple Shampoo

Moroccanoil sulfatfritt silverschampo

Moroccanoil Blonde Perfecting Purple Shampoo gör håret omedelbart slätt, smidigt och lätt att kamma. Detta silverschampo från Moroccanoil har utvecklats speciellt för att bekämpa oönskade gula och orangea toner, efter färgning av håret. Se även Moroccanoil Blonde Perfecting Purple Conditioner.

You're One in a Melon Shampoo Bar

Sulfatfri schampobar One in a Melon

You're One in a Melon Shampoo Bar är ett lugnande och vårdande schampo. En schampobar som passar om du har burrigt och/eller lockigt hår. Schampobaren rengör skonsamt ditt snitt och håller i 90 tvättar. Sist men inte minst är schampobaren 100 % plastfri, vegan, djurfri, palmoljefri, vegan, SLS och SLES-fri.

Handla sulfatfritt schampo på Bono

För alltid rent hår utan de starka kemikalierna? Ett sulfatfritt schampo kan också vara bättre för personer med färgat hår eftersom det gör att färgen mindre sannolikt att blekna. Se vårt schamposortiment och välj det sulfatfria schampo som passar dig bäst. På så sätt kommer du också alltid att ha ett rent snitt utan några negativa biverkningar.